Onze tips zijn geschreven voor natuursteen.
​Voor de bewerkingen, zoals schuren en verzoeten manueel of machinaal, kan u dit zelf uitproberen of uw natuursteen bij ons binnen brengen. In ons atelier kunnen wij uw oude natuursteen opkuisen en vaak ook herstellen.
​Wij raden u professionele reinigingsproducten aan bijvoorbeeld van Lithofin en Muylle-Facon. In de handel bestaan ook andere onderhouds- en reinigingsproducten, die soms geen onderscheid maken tussen de verschillende natuursteensoorten. Gebruik nooit reinigingsproducten met een te hoge zuurtegraad op marmer, leisteen en kalksteen, waaronder blauwe hardsteen en witsteen.
Lees vooral de uitgebreide handleiding na op de verpakking van de producten zelf. Bij twijfel probeer eerst uit op een onopvallende plaats.

Fiches & Tips

Veelgestelde vragen

Reinigen van vervuilde blauwe hardsteen dorpels kan met een harde schuurborstel en Lithofin MN Vuiloplosser. Gebruik in elk geval een zuurvrij reinigingsproduct.
Indien de vervuiling te erg is of het oppervlak te groot, kan men ook zandstralen of schuren. Schuren bij bewerkte stenen zoals bijvoorbeeld getailleerde of gefrijnde stukken zal de bewerking beschadigen/vervagen.
De materialen kunnen ook in ons atelier opgekuist worden, met als resultaat een zo goed als nieuw eindproduct. Belgische Blauwe Hardsteen bewijst hiermee alweer zijn duurzaamheid.

Tips voor opschuren:
Voor kleinere oppervlakken kan je manueel opschuren.
Voor grotere oppervlakken kan je een haakse slijpmachine gebruiken waarop een plateau diameter 125mm met schroef past. Op dit plateau - voorzien van velcro - kleven de ronde schuurvellen voor natuursteen.
Bij erge vervuiling eerst droog voorschuren met schuurpapier K36. Daarna egaal droog opschuren met schuurpapier K60. Het eindresultaat is grijs met zichtbare fijne schuurstrepen.
Opmerking: onze tips gelden enkel voor Belgische Blauwe Hardsteen.

Bestel:
Lithofin MN Vuiloplosser
Schuurpakket grijs geschuurd

Indien de krassen oppervlakkig zijn, zullen deze na verloop van tijd als vanzelf verdwijnen. Nieuwe krassen zijn bleek, maar verdonkeren door onderhouden met een voedend product en worden minder zichtbaar.
Diepere krassen kunnen enkel verwijderd worden door opnieuw schuren en/of verzoeten. Weet dat schuren een deel wegnemen is van het steenoppervlak ; om een diepe kras weg te nemen moet je soms een groter oppervlak behandelen.

Arduin grijs geschuurd kan droog opgeschuurd worden met schuurpapier voor natuursteen K60. Eventueel schuurpapier K120 bijkomend toepassen indien de steen al een patine had.

Voor arduin lichtblauw gezoet (bijvoorbeeld vensterbanken binnen, keukenaanrechten):
Wil je een groter oppervlak behandelen dan moet je alles verzoeten, dit gebeurt met waterschuurpapier en continu ruim water toevoegen. Begin met het waterschuurpapier met de kleinste nummer K220 en verzoet tot een egale kleur is bekomen. Ga dan verder met waterschuurpapier met een hoger nummer = donkerder maken. Voor de donkerste afwerking moet je dus alle nummers doorlopen.
Voor blauwe hardsteen lichtblauw gezoet; K 220
Voor blauwe hardsteen blauw gezoet; K 220 - 320 - 400
Voor blauwe hardsteen donkerblauw gezoet; K 220 - 320 - 400 - 600 - 800
Voor marmer; K 220 - 320 - 400 - 600 - 800

Het eindresultaat zal verschillen van de oorspronkelijke kleur, maar dit verschil vervaagt met de tijd. Belangrijk is uw natuursteen gevoed te houden; voor werkbladen met Lithofin MN Easy Clean, voor vloeren met Lithofin MN Glans & Schoon of Lithofin MN Onderhoudsproduct voor Blauwe Steen en een vlekstopbehandeling te geven. Raadpleeg onze gebruikersfiches opgesteld per natuursteensoort.

Een camouflage tip bij zwarte stenen: gebruik een zwarte alcoholstift om de kras in te kleuren, wrijf onmiddellijk het te veel op het gladde oppervlak weg met een schone doek.

Vlekken ontstaan vaak omdat de steen onvoldoende beschermd is. Een poreuze steen zal ook water opnemen en dit kan een donkere aftekening maken. Spoel ruim na met zuiver water en laat volledig opdrogen. Volledig uitdrogen van kalksteen kan enkele dagen duren. Gebruik daarna een vlekstopproduct om de steen te beschermen en herhaal tijdig.
Donkere vlekken kunnen ook van vet of olie zijn, zie Hoe verwijder ik een olie- of vetvlek, siliconeresten?

Roestvlekken veroorzaakt door metaalslijpsel, roestig water, ijzerhoudende meststoffen e.d. kan je verwijderen met Lithofin Rost-EX.
Lithofin Rost-EX is zuurvrij en dus te gebruiken voor marmer en kalksteen.
Roestverkleuringen bij ijzerhoudende marmer zoals Carrara zijn niet altijd te verwijderen.
U kan een test doen, maar indien de verkleuring komt vanuit de steen zelf, lukt het niet altijd met Lithofin Rost-EX.

Met Lithofin MN Vuiloplosser kan je algemene vervuiling verwijderen op alle steensoorten.
Lithofin MN Vuiloplosser is een zuurvrij, mild alkalisch reinigingsproduct dat hardnekkig algemeen vuil verwijdert van alle steenoppervlakken; mag op elke soort natuursteen toegepast worden.
Lithofin MN Buitenhuisreiniger kan buiten gebruikt worden voor het verwijderen van algemene verontreinigingen, schimmelvlekken, verkleuring door planten en donkere groene aanslag.

Bestel:
Lithofin MN Vuiloplosser
Lithofin MN Buitenhuisreiniger

Natuursteen in vochtige omstandigheden en met onvoldoende zon of licht kan groene aanslag krijgen. Bij poreuze stenen of afwerkingen zoals bijvoorbeeld witsteen zal de groene aanslag dieper in de steen dringen.
Lithofin MN Buitenhuisreiniger en Lithofin Actiefreiniger kunnen gebruikt worden voor het verwijderen van algemene verontreinigingen, schimmelvlekken, verkleuring door planten en donkere groene aanslag. Lithofin MN Buitenhuisreiniger mag enkel buiten toegepast worden en niet gemengd worden met andere producten, door het mogelijks ontstaan van chloorhoudende dampen.
Lithofin MN Buitenhuisreiniger is enkel geschikt voor natuursteen. Lithofin Actiefreiniger kan gebruikt worden op natuursteen, keramiek en betonsteen. Mijd planten, dieren en oppervlaktewaters bij deze producten.

Lithofin MN Buitenhuisreiniger wordt verdund aangebracht en Lithofin Actiefreiniger onverdund. Beide producten hebben een zekere inwerktijd nodig.

Wil u langdurig genieten zonder groene aanslag of de vervuiling makkelijker verwijderen, gebruik dan een gepaste vlekstop. Dit zal de porositeit van de natuursteen verminderen, waardoor de steen sneller opdroogt, minder snel vuil wordt en eventuele vervuiling niet in de steen dringt en zich dus makkelijker laat verwijderen.

Lithofin MN Vuiloplosser is een zuurvrij, mild alkalisch reinigingsproduct dat hardnekkig algemeen vuil verwijdert van alle steenoppervlakken; mag op elke soort natuursteen toegepast worden. Niet laten opdrogen en met ruim water naspoelen.
Lithofin MN Cementsluierverwijderaar mag enkel gebruikt worden op zuurbestendige natuursteen zoals graniet, maar nooit bij kalksteen, marmer, leisteen noch blauwe hardsteen; Lithofin MN Cementsluierverwijderaar beschadigt de oppervlakteafwerking van deze steensoorten.

Bestel:
Lithofin MN Vuiloplosser
Lithofin MN Cementsluierverwijderaar

Blauwe Hardsteen kan je verdonkeren met een mengsel van 1/3 terpentijn en 2/3 lijnolie. Wrijf de steen in met dit mengsel en laat 24h inwerken, was af met een zacht sopje en herhaal indien nodig. Deze toepassing camoufleert ook bleke vlekken en krassen. Weet wel dat de donkere kleur hierbij niet altijd behouden blijft en grotere oppervlakken meermaals te behandelen zijn.
Blauwe Hardsteen onderhevig aan zon en regen vergrijst, met uitzondering van de ruwe afwerkingen, zoals bijvoorbeeld gekloven.
Terpentijn en lijnolie vind je in de betere grootwarenhuizen. Gebruik de zuivere producten, geen mengsels waar bijvoorbeeld lijnolie aan toegevoegd is.

Er bestaan kleurverdiepers die de kleur in je natuursteen oplichten: Lithofin Vlekstop PLUS, Lithofin MN Kleurverdieper en nieuw Lithofin MN Kleurverdieper W.
Lithofin Vlekstop PLUS is meteen ook een uitstekende bescherming tegen water- en olievlekken.
Lithofin MN Kleurverdieper en Lithofin MN Kleurverdieper W zijn geschikt voor ruwe, absorberende oppervlakken en maken de natuursteen ook waterwerend.
Lithofin MN Kleurverdieper W is een impregnatie op waterbasis en bevat geen oplosmiddelen; er komen geen dampen vrij bij gebruik van dit product.

Deze matte, vaak blekere vlekken kunnen afkomstig zijn van voeding of drank zoals citroen, azijn, fruitsap, champagne, cola,… maar ook reinigingsproducten met een hoge zuurtegraad (lage pH) kunnen matte vlekken maken.
Indien de inwerktijd kort was, kan het volstaan om de onderhoudsbeurten met Lithofin MN Easy Clean, Lithofin MN Glans & Schoon of Lithofin MN Onderhoudsproduct voor Blauwe Steen gewoon verder te zetten, de patine zal zich opnieuw vormen na meerdere reinigingsbeurten.
Indien de zuuroplossing langer ingewerkt heeft op de natuursteen ontstaat een blekere matte vlek. In dat geval dient het steenoppervlak opnieuw te worden geschuurd en/of gezoet.

Voor kleinere vlekken kan opschuren of verzoeten manueel gebeuren.
Voor opschuren van grotere oppervlakken kan je een haakse slijpmachine gebruiken waarop een plateau diameter 125mm met schroef past. Op dit plateau - voorzien van velcro - kleven de ronde schuurvellen voor natuursteen.
Voor verzoeten gebruiken wij in ons atelier hydraulisch aangedreven machines, die continu water toevoegen. Wij beschikken over waterschuurpapier waarmee u kleinere oppervlakken kan behandelen.

Voor blauwe hardsteen grijs geschuurd (bijvoorbeeld buitendorpels, dekstenen, terrastegels):
Droog opschuren met schuurpapier voor natuursteen K60. Eventueel na K60 ook schuurpapier K120 toepassen indien de steen iets blauwer is van kleur; als er bijvoorbeeld een reeds aanwezige patine was.
Opmerking: Voor hardsteen die niet van Belgische origine is dit niet van toepassing.

Voor blauwe hardsteen lichtblauw gezoet (bijvoorbeeld binnen vensterbanken, keukenaanrechten):
Indien de natuursteen zeer ruw oneffen geworden is, start met voorschuren K60 tot de steen glad aanvoelt. Daarna dient te steen opnieuw verzoet te worden.
Indien de vlek bleek maar nog glad aanvoelt, dien je enkel te verzoeten. Verzoeten gebeurt met waterschuurpapier voor natuursteen en continu ruim water toevoegen. Begin met het waterschuurpapier met de kleinste nummer K220 en verzoet tot een egale kleur is bekomen. Ga dan verder met waterschuurpapier met een hoger nummer = donkerder maken. Voor de donkerste afwerking moet je dus alle nummers doorlopen.
Voor blauwe hardsteen lichtblauw gezoet; K 220
Voor blauwe hardsteen blauw gezoet; K 220 - 320 – 400
Voor blauwe hardsteen donkerblauw gezoet; K 220 - 320 - 400 - 600 – 800
Voor marmer; K 220 - 320 - 400 - 600 – 800

Het eindresultaat zal verschillen van de oorspronkelijke kleur, maar dit verschil vervaagt met de tijd. Belangrijk is uw natuursteen gevoed te houden voor werkbladen met Lithofin MN Easy Clean, voor vloeren met Lithofin MN Glans & Schoon of Lithofin MN Onderhoudsproduct voor Blauwe Steen en een vlekstopbehandeling te geven.
Zie onze gebruikersfiches, opgesteld per natuursteensoort.

Lithofin Lösefix maakt vetvlekken oplosbaar en afneembaar met water. De meest hardnekkige vetvlekken zal u hiermee verwijderd krijgen. Breng Lithofin Lösefix puur aan en schrob bijvoorbeeld met een vochtige inox spons of schuurborstel, laat inwerken, maar niet opdrogen en schrob opnieuw. Spoel na met ruim water en eventueel een alkalisch reinigingsmiddel zoals Lithofin MN Vuiloplosser en herhaal de volledige toepassing indien nodig.
Diepzittende vetvlekken kan u verwijderen met Lithofin Oil-EX, deze pasta is enkel toepasbaar in droge omstandigheden en bij een bepaalde minimumtemperatuur voor het noodzakelijke uitdrogingsproces.

Bestel:
Lithofin Lösefix
Lithofin MN Vuiloplosser
Lithofin Oil-EX